Editorial

Pervertir el delicte d’odi

El delicte d’odi va quedar incorporat al Codi Penal l’any 1995 després d’una llarga lluita de diversos col·lectius amb la intenció de protegir diverses minories d’atacs per motius racistes o altres referents a la ideologia, religiosos, d’orientació o identitat sexual, per raó de gènere o discapacitat. El que està passant ara és que tant la fiscalia com les forces de seguretat de l’Estat espanyol, emparant-se en aquest delicte, han denunciat persones que han manifestat públicament el seu rebuig a l’actuació de les institucions de l’Estat envers Catalunya, sobretot en el cas de la repressió policial de l’1-O. Fins a una desena de causes estan obertes a hores d’ara a diferents jutjats del nostre país.

Ens trobem davant la perversió d’un tipus penal que no va ser incorporat al Codi Penal amb aquest propòsit. S’està fent un ús expansiu del dret penal per perseguir la llibertat d’expressió, per reprimir penalment la discrepància expressada de forma pacífica sense que hi hagi cap instigació directa a la violència. L’àmplia interpretació que permet la definició del delicte d’odi ha permès que sigui tergiversat per aquells que pretenen fer callar qualsevol opinió dissident o crítica amb l’actuació d’institucions de l’Estat.

Un cop més, des del govern espanyol es porta més enllà dels límits la interpretació de la llei si això li serveix per als seus propòsits, encara que suposi vulnerar un dret tan fonamental com el de la llibertat d’expressió. Davant d’això el poder judicial, i més concretament la judicatura, hauria d’evitar caure en el parany d’aquestes interpretacions lliures i partidistes que desvirtuen la figura penal i els objectius per als quals va ser creada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia