Editorial

Objectiu: més i millor ocupació

Catalunya va registrar l’any 2017 l’índex més baix de desocupació de fa deu anys, tornant als nivells anteriors a l’esclat de la crisi. En dotze mesos s’ha reduït un 7,8% el nombre de persones inscrites al Servei Català d’Ocupació, si bé s’ha frenat el ritme de descens registrat en els darrers mesos. L’augment de l’ocupació és conseqüència del creixement de l’economia catalana, que creix malgrat el conjunt de mesures que han anat perjudicant-la històricament com ara el dèficit fiscal i d’infraestructures i, més recentment, la suspensió de l’autogovern per mitjà de l’article 155. El govern espanyol explica la frenada de la reducció del nombre de desocupats pel context polític, sense admetre que és ell precisament el responsable d’aquesta situació. No va ser fins al mes d’octubre, quan va iniciar el setge policial i judicial al govern, que va començar a trencar-se la tendència positiva que es registrava en el mercat laboral.

Les dades d’ocupació són positives però encara queda molt per fer, donat que s’està consolidant un mercat precaritzat, en què la majoria dels nous contractes són temporals i amb salaris a la baixa, i en què la desocupació encara castiga més les dones que els homes. És necessari treballar en dues direccions: per una banda, crear ocupació per a les més de 410.000 persones que es troben a l’atur després de quatre anys de recuperació econòmica, i per una altra, millorar la qualitat de l’ocupació per assolir els nivells de benestar que s’havien aconseguit abans de la crisi econòmica. De poc serveix crear ocupació si paral·lelament no baixa la taxa de pobresa. Per aconseguir-ho és fonamental en primer lloc recuperar l’autogovern i aprofundir en les polítiques encetades per l’anterior executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia