Editorial

Voladura de drets bàsics democràtics

La interlocutòria dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per justificar la prohibició al vicepresident, Oriol Junqueras –i al conseller Joaquim Forn i a Jordi Sànchez–, d’assistir al Parlament com a diputat electe fa volar pels aires el mínim respecte que tota instància judicial ha de tenir per la garantia dels drets fonamentals dels ciutadans. A la injusta presó provisional, en el cas dels tres diputats, s’afegeix ara la vulneració del dret de representació política, bàsic en un estat de dret democràtic i que en cap cas es pot perdre sense sentència ferma. Argumentar que es preservarà per la via de la delegació del vot –que sense cap potestat exigeix habilitar al Parlament– és una fal·làcia que diu molt de quina és la baixa consideració del jutge sobre l’activitat parlamentària, pilar de la democràcia, que va molt més enllà de les votacions.

La no excarceració dels diputats vulnera també els drets de milers de ciutadans que els han votat perquè els representin. I per tant suposa un segrest evident de la voluntat popular. Basar la prohibició en el fet que permetre l’activitat parlamentària dels diputats podria comportar reiteració de delicte és la prova que el que el jutge considera un perill és l’activitat parlamentària dels independentistes. I concloure que el trasllat dels presos al Parlament podria comportar “un greu enfrontament ciutadà” és una ofensiva atribució violenta a la societat catalana que res té a veure amb la seva realitat pacífica. Cal concloure que s’està imposant una estratègia, per sobre dels drets fonamentals, per privar l’independentisme dels seus principals líders, forçant el seu abandonament de la política, amb una evident i greu alteració de la voluntat democràtica expressada a les urnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia