Editorial

President Torra, reptes i oportunitat

El Parlament va investir ahir Quim Torra com a 131è president de la Generalitat amb els vots de JxCat i ERC i l’abstenció de la CUP. Amb la seva elecció, la majoria republicana sorgida de les eleccions del 21-D esquiva el bloqueig imposat per l’Estat per a la formació d’un nou govern amb el vet a les investidures del president Puigdemont, de Sànchez i de Turull. I cal exigir al govern espanyol la urgent i total retirada de l’abominable aplicació del 155. Torra té reptes importants: la restitució de la legitimitat de les institucions, que en el cas del govern hauria de comportar la reincorporació dels membres de l’executiu anterior presos i a l’exili, tot evitant l’oposició que pugui exercir l’Estat. Igualment, Torra va deixar clar que no renuncia a la investidura de Puigdemont, a qui visitarà a Berlín en un dels seus primers actes. Com també és un repte el mandat de l’1-O i el procés constituent, que requerirà determinació però amb l’estratègia necessària per intentar esquivar la repressió de l’Estat, que caldrà denunciar i combatre ara també des de la Generalitat.

Una governança republicana on imperin les polítiques de “cohesió social i prosperitat econòmica” i amb l’objectiu d’assolir una “República de tots” i “de tots els drets” també és un objectiu fonamental plantejat per Torra. La llarga llista de mesures de govern desgranades i la creació del consell de la República o l’assemblea d’electes dibuixen la lluita per una Catalunya lliure, democràtica i inclusiva. Com també cal posar l’accent en el reiterat oferiment de diàleg del nou president, que obre una nova oportunitat perquè Rajoy i el govern espanyol admetin d’una vegada l’existència d’un conflicte democràtic amb Catalunya i s’obri un període de negociació i un temps de solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia