Editorial

Smart City, tecnologia i ciutats

Barcelona ha acollit l’Smart City Expo World Congress, on s’han pogut intercanviar eines i experiències sobre com convertir les urbs en ciutats intel·ligents. El congrés s’ha convertit ja en una referència del sector i ha aplegat 840 empreses que treballen en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents. Aquesta és una transformació estructural que ha de permetre assolir unes ciutats molt més sostenibles, i és molt positiu que Barcelona es plantegi estar a primera línia d’aquest concepte, tot i que la feina que queda per fer és molta. El primer que cal tenir en compte és que les ciutats intel·ligents no són aquelles que incorporen més tecnologia als seus carrers, sinó aquelles que reorganitzen tot el seu funcionament amb els objectius de maximitzar la sostenibilitat dels sistemes de funcionament i de buscar la major qualitat de vida dels ciutadans, que han d’estar situats a l’epicentre de les polítiques públiques. La tecnologia és una gran aliada, però no l’únic element a tenir en compte.

En aquest plantejament podem trobar infinitat d’objectius, però en la Barcelona actual hi ha tres grans eixos d’actuació prioritaris on aplicar el concepte de ciutat intel·ligent: els temes mediambientals i de contaminació, l’organització de la mobilitat, i finalment una eficient prestació de serveis administratius o privats amb les possibilitats infinites que dona l’actual gestió de dades. Tot i que en això últim el gran repte és la bona gestió de les anomenades dades massives (‘big data’) per evitar vulnerar drets bàsics com el de la privacitat. Disposem cada cop més d’unes eines tecnològiques formidables que cal saber utilitzar eficientment i prudent, sense oblidar, però, que les ciutats intel·ligents són un camí indefugible si volem preservar el futur del planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia