Editorial

Cal retirar la impunitat al franquisme

La immensa majoria dels barcelonins volen que la Fundació Francisco Franco no només no pugui obrir una delegació a la ciutat, sinó que sigui il·legalitzada. Així ho va certificar la petició aprovada a l’Ajuntament de Barcelona pel front democràtic format pel govern de BComú i la major part de l’oposició: el PDeCAT, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits. Més d’un 80% del consistori. Tot plegat, en coordinació amb les entitats memorialistes i de defensa dels drets humans. Un ampli consens que podem traslladar a tots els municipis catalans però que té una especial transcendència per produir-se a la capital catalana. I que mostra la solitud del PP i Cs, incomprensiblement ancorats en la defensa d’un règim dictatorial i feixista.

La il·legalització de la Fundació Francisco Franco, però també de totes les manifestacions del franquisme que encara perduren, no és només una necessitat sinó també una obligació democràtica. I el govern socialista de Pedro Sánchez ha d’atendre la petició que li adreça Barcelona. La impunitat que atorga la legalitat espanyola al feixisme és una anomalia democràtica difícil de trobar a la resta d’Europa i que cal revertir amb la il·legalització de qualsevol organització que faci apologia de la dictadura franquista com es faria a Alemanya respecte a Hitler i el nazisme. I cal fer-ho no només per higiene democràtica sinó per respecte i en defensa i homenatge a les desenes de milers de víctimes assassinades, torturades i empresonades durant el règim franquista. La Fundació Francisco Franco és contrària a la llei de memòria històrica i contradiu en els seus objectius la Declaració Universal dels Drets Humans. Cada dia que continua impune és un atemptat a la dignitat de tota la societat democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia