Editorial

2019, un any marcat pel judici polític

Acabat d’encetar el nou any, podem augurar sense cap mena de dubte que el 2019, malgrat ser un any electoral, estarà marcat pel judici als dirigents independentistes catalans, que finalment se celebrarà al Tribunal Suprem pel que fa als acusats de rebel·lió, que acumulen una petició de penes més greu, i al TSJC pel que fa a la resta dels encausats. Malgrat que la instrucció del cas executada pel magistrat Pablo Llarena ja acumula incomprensibles decisions judicials, expedients carregats de partidisme i l’injust empresonament dels dirigents independentistes, l’inici del judici oral –que es preveu d’aquí a uns dies, cap a mitjan gener– donarà el tret de sortida a la prova definitiva de la salut democràtica de l’Estat.

El judici marcarà un abans i un després en la història de l’Estat espanyol. En primer lloc, l’actuació del Tribunal Suprem estarà sotmesa a l’escrutini de l’opinió pública dels catalans i dels espanyols. Però la repercussió del judici als dirigents independentistes catalans tindrà també un ressò d’àmbit mundial que inclourà el seguiment en directe d’un bon nombre d’observadors internacionals. Motiu pel qual l’Estat espanyol patirà un desgast molt profund en la seva imatge com a estat de dret. I, en segon terme, la sentència marcarà les futures relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol. Ja que una sentència condemnatòria podria comportar malmetre els ponts necessaris per avançar en un diàleg que fins ara ha estat acceptat només retòricament per l’actual govern espanyol socialista i que és imprescindible desenvolupar fins a les últimes conseqüències per desbloquejar el gravíssim conflicte polític existent, mitjançant l’acord en una via de solució democràtica a les aspiracions de la majoria de la societat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia