Editorial

El rei i la seva bandera

El rei Felipe VI va convertir el seu discurs amb motiu de la celebració de la Pasqua Militar en un cant de lloança a la bandera d’Espanya, com un símbol de tots els ciutadans, que representa la sobirania i la unitat de l’Estat, així com la “confiança en el futur” i el desig de seguir construint “una societat lliure i democràtica”. El rei espanyol és la màxima figura representativa dels ciutadans, però és obvi que Felipe VI parla d’unes realitats, d’unes perspectives i d’uns desitjos que no són ni tenen res a veure amb la realitat, les perspectives i els desitjos d’una gran majoria de la societat catalana i també d’una part important dels ciutadans espanyols.

El rei obvia que la bandera ‘rojigualda’ va ser restaurada i imposada per Franco amb un cop d’Estat contra la República espanyola –representada per la bandera tricolor–, seguit de quatre dècades de dictadura militar. De la mateixa manera que tant ell com abans el rei Joan Carles han obviat sempre la imposició i la il·legitimitat de la restauració de la monarquia segons la voluntat i els plans del dictador. És per això que l’actual bandera no representa milions de ciutadans espanyols, per als quals és pura imposició per la força dels fets i les armes.

I també obvia el rei que la sobirania i la unitat que simbolitza la bandera són, com la mateixa bandera, una altra imposició que necessita defensar utilitzant la força de la policia o la de l’exèrcit (que també va recordar en el seu discurs) contra els ciutadans en territoris com ara Catalunya, perquè aquí milions de ciutadans tenen bandera pròpia, la senyera, i no només són partidaris de la República, sinó que també ho són que Catalunya exerceixi la seva pròpia sobirania per decidir si vol ser independent o no i quina mena de relació vol tenir amb l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia