Editorial

El dilema del pressupost

El govern de Pedro Sánchez aprovarà demà el projecte de pressupost general de l’Estat (PGE), que ara haurà d’entrar a la mesa del Congrés dels Diputats per a la seva tramitació. És la seva responsabilitat i la de tot govern presentar el seu pressupost, encara que no tingui garantit el suport parlamentari, però també és la seva responsabilitat treballar, negociar i fer política per aconseguir el suport d’altres partits quan és imprescindible per poder aprovar aquest pressupost. No fer això converteix l’elaboració i la presentació del PGE en un brindis al sol.

ERC i el PDeCAT tenen un dilema molt evident davant el PGE –les discrepàncies dins de tots dos partits són públiques–. Van fer possible la moció de censura a Mariano Rajoy i l’accés de Pedro Sánchez a La Moncloa, perquè el govern espanyol fos proactiu en la solució del conflicte polític amb Catalunya. Mesos després continuen esperant i, per tant, davant les reiterades peticions de suport al PGE, l’exigència d’una negociació bilateral sobre el conflicte que inclogui el futur dels presos polítics no només és legítima, sinó també raonable.

Pedro Sánchez juga les seves cartes; amenaça amb un avançament d’eleccions, que podria empitjorar la situació a Catalunya si el PP, Cs i Vox sumen per formar un govern de dretes, i traspassa als partits independentistes catalans una responsabilitat que és principalment seva. I aquesta és la qüestió clau. Perquè si el PSOE defensa un PGE social i progressista, vol preservar Espanya de la involució d’un pacte PP, Cs i Vox i afirma que cal una solució política al conflicte polític amb Catalunya, el mínim que se li pot exigir és que faci gestos i passos en aquesta direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia