Editorial

Un judici polític

Els primers escrits que s’han fet públics de les defenses dels acusats en la causa judicial contra l’1-O oberta al Tribunal Suprem confirmen i alimenten el caràcter polític d’aquest procés. La instrucció i les interlocutòries del jutge Pablo Llarena ja ho havien evidenciat, posant al servei d’arguments purament polítics els preceptes jurídics necessaris per fonamentar investigacions, acusacions o la presó preventiva. El relat de la defensa destaca la motivació exclusivament política del judici i a partir d’aquí desmunta la instrumentalització del procés penal, amb delictes inexistents o improcedents basats en fets i intencions tergiversats i escassament documentats amb la finalitat de perseguir un moviment que, pacíficament, planteja un objectiu polític legítim en democràcia com és la independència de Catalunya.

La batalla per la imatge del procés està en marxa. I això explica que el Suprem vulgui fer públic el seu interès perquè els presos no apareguin esposats durant el judici oral o que els seus drets i la seva dignitat siguin respectats escrupolosament. L’operació de maquillatge pretén construir ara la imatge d’un judici just, irreprotxable en les formes processals i en el respecte als drets dels acusats, quan, durant l’any llarg d’instrucció del cas, tant les formes processals com els drets dels acusats, com fins i tot aquella dignitat que ara sembla importar, han estat expressament soscavats per les autoritats judicials. Es tracta de legitimar el judici només perquè aquest serà examinat després pel Tribunal Europeu de Drets Humans. Perquè si importessin de debò els drets dels acusats, el tribunal hauria d’estar tramitant la seva llibertat provisional mentre duri el judici per garantir el seu dret a la millor defensa possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia