Editorial

L’atzucac del ‘Brexit’

Quan falten menys de dos mesos per a la data oficial de sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europa, la manca d’acord entre els principals partits polítics britànics i les seves diferents faccions, sobretot en el bloc conservador, han dut el procés del ‘Brexit’ a un atzucac de molt difícil resolució. I més després del gir d’aquest dimarts per part de la primera ministra britànica, Theresa May, que, per aconseguir un suport parlamentari majoritari –que tot i així va ser molt just, per només 17 vots de diferència–, va prometre al sector més euroescèptic de la cambra buscar mecanismes alternatius als protocols pactats en l’acord amb la UE sobre la frontera a Irlanda. Un canvi d’estratègia de May que suposa posar en greu perill els Acords del Divendres Sant, que van portar la fi del conflicte armat a l’illa. Com bé van denunciar diferents diputats, May ha prioritzat un acord feble amb els euroescèptics a l’acord de pau a Irlanda del Nord. La ràpida reacció del govern irlandès en contra de moure cap peça ja pronostica quin final pot tenir el nou camí recorregut per May.

En tot cas, la UE també es va afanyar el mateix dimarts a rebutjar qualsevol possibilitat de renegociar l’acord tancat ara fa unes setmanes i que la cambra britànica va tombar amb una aclaparadora majoria. Des de llavors, la primera ministra ha estat incapaç d’ajuntar sota el mateix paraigua les diferents sensibilitats britàniques, l’únic argument que, probablement, hauria empès la UE ha moure peça i a tornar a la taula de negociacions amb una Gran Bretanya que vol complir el mandat del referèndum del ‘Brexit’ però només sembla estar disposada a gaudir dels avantatges i no pas dels prejudicis d’aquesta decisió tan transcendent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia