Editorial

Estratègia contra el diàleg polític

L’oposició política espanyola i part del mateix PSOE que governa l’Estat van demostrar ahir, amb la seva reacció totalment desmesurada a la proposta d’incloure un relator en les converses entre el govern català i l’espanyol, que difícilment obriran mai la porta a les demandes de diàleg i negociació que fa temps que es proposen des de Catalunya. Les frases gruixudes dels dirigents de l’oposició –el líder del PP, Pablo Casado, va arribar a titllar Pedro Sánchez de president “il·legítim”, talment com s’ha fet amb el president veneçolà Nicolás Maduro, i el de Cs, Albert Rivera, va parlar d’“humiliació” i de “vergonya”– són la clara demostració del poc nivell de tolerància democràtica de les seves formacions polítiques i denoten també que els mou més el clima preelectoral que no pas la voluntat de resoldre el conflicte a Catalunya.

És molt greu que l’oposició, amb el PP i Cs al capdavant –la ultradretana Vox no va trigar a afegir-s’hi–, tanqui directament la porta a uns moviments absolutament incipients com els que hi ha hagut entre els governs català i espanyol en via de desenvolupar un diàleg polític. La convocatòria de manifestacions al carrer o les sorprenents crides a la “rebel·lió” del líder del PP a Catalunya confirmen que ni populars ni ciutadans volen treballar per una solució negociada. Més aviat tot el contrari, sembla que empenyin la part catalana a vies que ha demostrat rebutjar.

En aquest context el president Sánchez, molt qüestionat pel seu mateix partit, ha de ser valent i no només quedar-se en aquestes primeres passes. Cal que demostri altura de mires, visió democràtica, acceleri i plantegi solucions per un diàleg efectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia