Editorial

Bouteflika i la convulsa Algèria

La caiguda del president d’Algèria, Abdelaziz Bouteflika, és sens dubte una victòria de l’oposició i dels nous moviments juvenils que han liderat les protestes contra aquest cabdill, que durant dues dècades ha dirigit amb mà de ferro el país magrebí. Ancorat en el poder mitjançant eleccions fraudulentes, les importants mobilitzacions finalment han forçat la retirada de Bouteflika. Però a ningú se li escapa que si el president ha transigit ha estat per la pressió de l’exèrcit, que, en un moviment lampedusià, ha decidit canviar Bouteflika perquè en realitat res canviï a Algèria en els reduïts cercles de poder que controlen el país de manera antidemocràtica. Amb la qual cosa Algèria pot entrar en un escenari caòtic.

Algèria és un país estratègic per ubicació i recursos naturals. Però arrossega una convulsa història en què diversos països europeus tenen una responsabilitat considerable. Per començar França com a expotència colonial que va deixar una salvatge petjada de terror i crim en la guerra de la independència. Després de fer fora els francesos, el Front d’Alliberament Nacional va acabar convertint una oportunitat històrica de modernització i benestar en un pou de corrupció i caciquisme. I va orquestrar el cop militar de 1991, que va frustrar les eleccions guanyades en primera volta pel Front Islàmic de Salvació. Un cop avalat per les potències europees que va provocar una sagnant guerra civil i la radicalització de l’islamisme polític amb derives cap al terrorisme. Ara Algèria té l’oportunitat d’obrir una nova etapa. Europa faria bé de pensar menys en els interessos materials i més a apuntalar processos democràtics en un país que ha de posar fi a l’autoritarisme militar sense caure en el fanatisme religiós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia