Editorial

Netanyahu s’eternitza en el poder

Benjamin Netanyahu ha tornat a guanyar per la mínima les eleccions a Israel i, si no hi ha sorpreses, podrà formar govern per afrontar el seu cinquè mandat com a primer ministre. Després d’una campanya electoral duríssima, la més disputada de totes les que ha viscut, el líder del Likud ha tornat a obtenir el suport mínim necessari per mantenir-se en el poder en coalició amb partits de la dreta, d’ultradreta i ultaortodoxos jueus. Perpetuat en el càrrec de forma ininterrompuda des del 2009, i tenint en compte que ja va ser primer ministre entre el 1996 i el 1999, superarà el rècord de longevitat que té l’històric David Ben-Gurion, en un país que no es caracteritza precisament per l’estabilitat política.

Decantat cada vegada més a la dreta i fent ostentació de la seva aliança i de les bones relacions amb el president dels EUA, Donald Trump, Netanyahu ha demostrat la seva fortalesa en aguantar i imposar-se, encara que hagi estat per pocs vots, al seu principal rival, Benny Gantz, en uns comicis que s’havien plantejat més com un plebiscit a la seva continuïtat en el poder que com una confrontació ideològica o de projectes polítics per als israelians. De fet, les propostes de la coalició Blau i Blanc, de tres partits, i liderada per alts comandaments de l’exèrcit israelià, no són tan diferents de les que predica el Likud.

La corrupció no li ha passat la factura electoral que esperaven els seus contrincants polítics, però li pot segar el mandat que es disposa a començar si se substancia la imputació contra ell que va anunciar a finals de febrer el fiscal general de l’Estat per tres causes que inclouen el frau i el suborn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia