Editorial

El Botànic i el futur del País Valencià

El 28-A serà una jornada especialment intensa al País Valencià. Perquè a més d’estar convocats a les eleccions generals, com la resta de l’Estat, els valencians s’hi juguen el futur, en els eleccions a les Corts convocades també per aquesta data. Resulta discutible que el president Ximo Puig hagi decidit estrenar la competència estatutària de la convocatòria electoral coincidint amb unes generals. Perquè suposa supeditar la dinàmica política valenciana a l’espanyola. Però és la potestat presidencial i cal respectar-la. Una altra cosa és si l’estratègia de Puig, que passa perquè el seu partit, el PSPV, aprofiti els vents que empenyen Pedro Sánchez cap a la victòria, serà encertada. O comportarà efectes secundaris nocius per al Pacte del Botànic, que va permetre al PSPV formar govern amb Compromís, amb el suport de Podem.

La demoscòpia no permet assegurar a hores d’ara una victòria clara ni de les esquerres del Botànic ni de les dretes formades per PP, Cs i amb la irrupció de Vox. Tot fa pensar que els socialistes guanyarien les eleccions al País Valencià després de dècades del PP com a primera força. Però es podria donar la paradoxa que malgrat guanyar, Puig perdi la presidència i el govern si els socis de Compromís i Podem pateixen una reculada. Això suposaria una decepció perquè el creixement per primer cop d’una opció d’estricta obediència valencianista com Compromís és un fenomen encoratjador. Però el pitjor seria la devastació que pot patir el País Valencià si arriba al poder el tripartit de la dreta extrema. En termes culturals, lingüístics i identitaris. Però també amb el retorn de la corrupció i amb la regressió de drets fonamentals. El País Valencià se la juga el 28-A. Aquest cop, més que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia