Editorial

Sánchez venç i li toca moure fitxa

Els resultats de les eleccions generals d’ahir deixen un guanyador clar amb una espectacular remuntada del PSOE pel que fa al conjunt de l’Estat espanyol. Però també ho és, quant a Catalunya, l’independentisme, que ha aconseguit guanyar per primer cop unes eleccions generals amb la victòria d’ERC i obté un creixement exponencial de cinc diputats en conjunt, amb un JxCat que aguanta el resultat tot i retrocedir lleument. I, sense cap mena de dubte, el gran perdedor és el PP, que s’esfondra en una desfeta històrica i frustra la suma de les dretes tot i l’entrada intensa però mesurada de Vox al Congrés.

Ara toca esperar quins seran els pactes d’investidura. Pedro Sánchez disposa de diverses opcions i ara li toca moure fitxa. Probablement podrà governar en solitari, però en tot cas la tria de socis marcarà el tarannà de la legislatura. El PSOE pot optar per sumar amb un crescut Cs. És cert que Rivera ha rebutjat cap acord amb els socialistes, però és coneguda la tendència de Cs de variar la política de pactes. I no podem oblidar que Sánchez ja va avalar el 155 amb el PP i Cs, i no és descartable que revifi aquest front amb els de Rivera. Però també podria formar una majoria àmplia amb Podem i els nacionalistes i independentistes catalans i bascos. Aquesta opció requereix valentia política, però és l’única que pot obrir vies a una solució dialogada i sobretot democràtica a les aspiracions de la majoria dels catalans, que s’ha reafirmat amb la victòria independentista a Catalunya. El resultat electoral és inapel·lable. El PSOE governarà amb un resultat ampli. Però caldrà esperar a veure quin és el Pedro Sànchez que torna a La Moncloa aquesta nit. El del diàleg i la voluntat política d’afrontar el conflicte català o el del 155.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia