Editorial

L’1 de Maig i el govern de Sánchez

L’expectativa oberta per la victòria del PSOE en les eleccions de diumenge passat i la possibilitat que Pedro Sánchez formi un govern amb marcat accent progressista no evitarà que aquest Primer de Maig tingui un elevat to reivindicatiu, perquè la societat que ha sortit de la crisi econòmica és més injusta i desigual que abans. Hi ha un munt de dades que retraten aquesta situació, però una de les més significatives és que l’economia ha crescut de forma sostinguda per sobre del 2% els últims cinc anys, però aquest creixement no es tradueix en una millora de la situació laboral i econòmica de la gran majoria de la població. És a dir, que els mecanismes de distribució de la riquesa generada funcionen molt bé per a uns pocs i escandalosament malament per a la resta. Corregir això és una urgència per a la societat, és el deure de qualsevol govern i ho és especialment per a un govern teòricament d’esquerres.

La precarització instal·lada en el mercat laboral s’erigeix com a gran cavall de batalla de la reivindicació treballadora del Primer de Maig, que aquest any commemora els 100 anys de la conquesta de la jornada laboral de 8 hores. Aquesta precarietat fa que vora 400.000 persones a Catalunya tinguin una feina i no obstant es mantinguin sota el llindar de la pobresa. Col·lateralment, els salaris i les pensions pugen molt més lentament que el cost de la vida i això esta provocant una pèrdua sostinguda de poder adquisitiu; situació que empitjora a les grans ciutats arran del cost desbocat de l’habitatge i que tampoc ajuda a corregir la bretxa salarial del 23% que hi ha entre homes i dones. La llista seria molt més llarga, però els problemes estan ben definits. El que cal és una voluntat política ferma per posar fil a l’agulla i aplicar solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia