Editorial

Catalunya torna a oferir diàleg

Tres dies després de la victòria del PSOE en les eleccions generals del 28-A, el president Pedro Sánchez ja té sobre la taula les ofertes formals de reobertura del diàleg tant d’ERC, en qualitat de partit que ha guanyat les eleccions a Catalunya, com del govern que presideix Quim Torra, per tal d’afrontar el conflicte que enfronta Catalunya amb l’Estat espanyol i que ha derivat en una persecució judicial a desenes de líders polítics i càrrecs de govern catalans, alguns dels quals en una situació injusta de presó i exili.

Els resultats de les eleccions a l’Estat donen marge a Pedro Sánchez per plantejar-se governar en minoria i estudiar quins suports vol o necessita per tenir un govern estable, fins i tot per esperar que passin les eleccions municipals, autonòmiques i europees que s’han de celebrar el 26 de maig per prendre aquesta decisió. No obstant això, és evident que la matemàtica parlamentària l’obligarà a triar entre el suport de Ciutadans –fins ara rebutjat explícitament– i el dels partits sobiranistes catalans i bascos; un suport que només serà possible sobre la base del diàleg entre les parts.

Un diàleg que hauria de passar per assumir la realitat tossuda d’un mapa electoral espanyol, que dibuixa un Estat plurinacional, on els ciutadans d’Euskadi i Catalunya expliciten visions, plantejaments i aspiracions diferents als de la resta de l’Estat. Obviar-ho és insistir en l’error i no afrontar-ho no farà desaparèixer el problema, ans al contrari. La demostració a Catalunya és la victòria històrica d’ERC, el creixement del vot independentista (amb JxCat) i de la seva presència al Congrés (22 diputats), la clara majoria del vot sobiranista (amb ECP), així com el càstig als paladins del 155.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia