Editorial

Democràcia engarjolada

La participació política dels candidats que estan en situació de presó preventiva mentre se’ls jutja al Tribunal Suprem continua distorsionant el sistema democràtic i el respecte als drets fonamentals a l’Estat espanyol. Un dels motius és que la mateixa Junta Electoral Central, que ha quedat profundament desacreditada pel seu intent de veto a la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí en les eleccions al Parlament Europeu, és ara qui decideix sobre la participació d’Oriol Junqueras, Quim Forn i Raül Romeva en la campanya de les municipals i europees.

Els presos que figuraven en les llistes del 28-A van ser autoritzats a participar, des de la presó, en entrevistes, rodes de premsa i mítings de campanya. No obstant això, la JEC ha impedit ara que Junqueras i Forn participessin en el primer dia de campanya de les municipals i europees a pesar del fet que el primer és cap de llista d’ERC a l’Europarlament i el segon és l’alcaldable de JxCat a Barcelona per raons com ara la logística i el règim horari de la presó. El criteri de la JEC, que hauria de vetllar per la neutralitat i la igualtat d’oportunitats dels candidats, torna a estar barallat amb la llei i el respecte als drets.

La falta de credibilitat de la JEC és un llast per a la netedat del procés electoral, però per sobre de tot el que és un llast per al procés i per a la democràcia espanyola és que els candidats continuïn estant privats de llibertat per exercir el seu dret de participació política, malgrat que són innocents mentre no hi hagi una sentència que digui el contrari. I això val pels actes de campanya electoral d’aquests pròxims dies i també per l’exercici efectiu del càrrec dels diputats i senadors elegits pels ciutadans en les passades eleccions generals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia