Editorial

Catalans a Madrid

L’elecció de dos socialistes catalans, Meritxell Batet i Manuel Cruz, per presidir respectivament el Congrés i el Senat espanyols durant la pròxima legislatura dobla l’aposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per visualitzar la presència catalana en les institucions de govern de l’Estat. Més enllà de la rellevància constitucional dels presidents de les dues cambres com a tercera i quarta autoritats de l’Estat, la importància real del doble nomenament és que el legislatiu estarà liderat per dos polítics catalans, progressistes i en principi no alineats amb el nacionalisme espanyol més ranci.

El moviment del president espanyol pretén situar el PSOE en el centre de la política espanyola i també fer una picada d’ullet a Catalunya, que de moment té més de gest que de contingut polític. En tot cas, que la mera presència de dos catalans ocupant càrrecs a les institucions de govern espanyoles no és un fi en si mateix, sinó que hauria de ser un instrument que permeti protegir els interessos polítics dels catalans des de les institucions espanyoles i això, en aquest cas, no només s’haurà de veure sinó que l’experiència convida a l’escepticisme.

Caldrà esperar i veure, doncs, si la posició de Batet i Cruz com a presidents de les Corts espanyoles estableix un punt de partida per al diàleg polític formal entre Catalunya i l’Estat que afavoreixi trobar solucions democràtiques al conflicte existent; o si els presidents de les cambres defensen la posició dels diputats i senadors en presó preventiva i el suplicatori preceptiu que el Suprem ha decidit no fer; o si impulsen el canvi de reglament perquè el català i les altres llengües de l’Estat puguin ser utilitzades normalment al Congrés i al Senat. Seran els fets i no els gestos els que avaluaran l’estratègia de Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia