Editorial

L’ús venjatiu de les institucions

La nova majoria política estatal sorgida del darrer cicle electoral, liderada pel PSOE, ha optat de forma evident per un ús venjatiu de les institucions espanyoles contra l’independentisme català. Els casos són nombrosos i explícits: la suspensió dels diputats empresonats i del senador Romeva –provocant problemes a ERC per mantenir el grup al Senat–, el rebuig que JxCat tingui grup propi al Congrés tot i els seus set diputats –també fruit de la suspensió i d’una interpretació estricta del reglament– o l’esperpèntic vet a l’accés dels eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín al Parlament Europeu, en són alguns exemples.

Alterar majories parlamentàries des de la mesa del Congrés. Aplicar una interpretació del reglament discriminatòria, perquè en casos amb menys diputats que JxCat s’ha facilitat el grup propi. O vetar eurodiputats electes que tenen tots els drets de representació intactes són accions de la pitjor política, la venjativa. I responen a actituds profundament antidemocràtiques que ja s’havien palesat amb el PP però que calia esperar que no es reproduïssin amb el PSOE. A més, quan el canvi polític s’ha produït per la generositat de l’independentisme que va facilitar la moció de censura de Pedro Sánchez contra Rajoy. I quan les cambres des d’on s’aplica una política de tan baixa estopa estan presidides per catalans.

El més preocupant, però, a banda dels efectes concrets d’aquestes lamentables actuacions sobre els partits catalans, és el fet que amb elles es dificulta profundament l’establiment del diàleg necessari per encarrilar la solució al conflicte polític amb Catalunya per vies democràtiques. Tota una gran irresponsabilitat del PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia