Editorial

La comèdia dels pactes

La qualitat de la democràcia es mesura, també, per la capacitat dels polítics i dels partits que els aixopluguen de respondre realment a les expectatives dels ciutadans que els confien el seu vot, per exemple sent conseqüents amb els seus programes, complint les seves promeses i no fent allò que s’havien compromès a no fer. El contrari és un frau, que la política paga amb un desprestigi creixent i que els ciutadans entomen amb frustració, canviant el seu vot o, pitjor, desconnectant de la política. Els períodes electorals, com l’actual, són una verdadera prova del cotó fluix en aquest sentit, perquè totes les promeses, els principis i les línies vermelles que han servit per seduir i conquerir vots, s’esfumen com si res davant la complexa aritmètica postelectoral i les dificultats per aconseguir quotes de poder.

El PSOE fa mesos que abjura dels partits independentistes i dels seus vots, però ara ja els acceptaria de bon grat si serveixen per investir Pedro Sánchez. Pablo Casado va reaccionar al fracàs del PP a les generals multiplicant les distàncies respecte de Vox, però després de les municipals i autonòmiques ha corregut a pactar amb la ultradreta per aconseguir l’alcaldia i el govern regional de Madrid. Albert Rivera va jurar que no pactaria res amb Vox i ja no només ja ho ha fet a Múrcia, sinó que ha aixecat el veto. I a Barcelona, els comuns i Ada Colau en primera persona han marcat Valls i Ciutadans com el dimoni amb qui no hi havia relació admissible, però ara compta amb els vots del cordó antiindependentista tramat per Valls i Collboni per arrabassar-li l’alcaldia a Ernest Maragall, al mateix temps que Pedro Sánchez, ara sí, acceptaria un govern amb Podem, sigui “de coalició” o “de cooperació”. La democràcia, sens dubte, és diàleg i pacte, però també és no enganyar els ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia