Editorial

L’impune saqueig del franquisme

La repressió desfermada per la dictadura franquista durant dècades a l’Estat espanyol té com a cara més crua i visible l’empresonament i l’assassinat de milers de persones. Però darrere aquesta barbàrie hi ha moltes altres terribles accions repressives. La confiscació d’una immensa quantitat de documentació privada i d’institucions. El robatori de nadons. O un gran saqueig a cop de fusell com el que va comportar la confiscació de milers d’immobles o d’una important suma de diners en molts municipis. Obligats a entregar tota la moneda de la República que es tingués sense cap contraprestació, molts ciutadans van perdre tot el que tenien. Un espoli que no pot quedar impune i que obliga l’Estat a compensar els afectats. Si es va fer a Alemanya, on el nazisme va ser derrotat i jutjat, encara amb més motiu es pot fer a l’Estat espanyol, on el pas de la dictadura a l’actual règim es va produir sense solució de continuïtat ni ruptura i per tant n’ha heretat la responsabilitat.

No parlem de pocs diners. Al poble gironí de Sant Julià de Ramis es van entregar 818.684 pessetes, que ara serien 11,5 milions d’euros. O en el cas de Vilademuls la xifra arribaria a 60 milions d’euros. Alguns municipis que han conservat rebuts i altres proves documentals han iniciat la reclamació perquè el govern espanyol retorni els diners robats fa més de 80 anys. El Consell de Ministres ha de respondre abans del novembre. L’executiu ha d’afrontar aquesta demanda i hauria de marcar un protocol de compensacions com s’ha fet en altres països europeus que han patit ferotges dictadures. Rebutjar-ho i forçar una llarga pugna judicial seria una nova mostra de la falta de fonament democràtic amb què l’Estat espanyol afronta el seu passat dictatorial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia