Editorial

Canvi de cicle polític a Israel?

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va convocar noves eleccions pensant que podria sortir-ne reforçat i mantenir-se en el poder. Però el tret li hauria sortit per la culata: Netanyahu, amb l’escrutini electoral gairebé finalitzat (el seu partit ha quedat en segon lloc amb dos escons menys que la formació de centreesquerra Blanc i Blau) i pendents de futures negociacions, estaria a punt d’acabar la seva etapa al capdavant del govern israelià. El primer ministre, un falcó que els darrers anys ha radicalitzat les seves polítiques nacionalistes i religioses, per l’aliança amb els partits ultraortodoxos, està pendent de diferents casos amb la justícia, que li podria imputar suborn i frau i que el podria jutjar si deixa finalment el seu càrrec en el govern.

La derrota de Netanyahu és producte sobretot del seu extremisme, que, amb l’aplicació de mesures religioses (tancament de comerços i prohibició de circular el transport públic en el sagrat Sàbat, entre d’altres), ha aconseguit el rebuig d’importants sectors de la societat israeliana, marcadament laics. Sectors que han donat suport al centrista Benny Ganzt, antic general en cap de l’estat major de l’exèrcit que propugna una política de reconciliació nacional, i a l’ultradretà Avigdor Lieberman, que havia governat en coalició amb Netanyahu, però amb qui ha discrepat justament per l’afavoriment dels sectors ultrareligiosos.

Queden ara dies o setmanes de negociacions, i Netanyahu intentarà mantenir-se com sigui en el poder. De fet, ahir ja va proposar una gran coalició, però difícilment tant Gantz com Lieberman, i sectors del Likud, el partit del primer ministre, li permetran quedar-se. Una nova etapa és a punt de començar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia