Editorial

Una guerra comercial sense sentit

Els Estats Units i l’administració Trump no surten del guió de l’‘America first’ (Amèrica primer) en què l’actual president va basar bona part de la seva campanya electoral. Una política que ha portat els Estats Units a obrir conflictes i guerres comercials amb veïns com ara Mèxic, on hi ha moltes fàbriques d’empreses nord-americanes que han demanat que tornin, i, sobretot, la Xina, a qui Trump amenaça periòdicament amb aplicar aranzels en una guerra comercial oberta de conseqüències imprevisibles en l’economia mundial.

L’administració Trump ha dirigit ara la seva mirada cap a la Unió Europea (UE), amb l’anunci d’aplicar aranzels a un reguitzell de productes europeus, bàsicament agraris i avions. El govern nord-americà ha trobat una bona excusa en una resolució de l’Organització Mundial de Comerç (OMC) d’aquest dimecres que permet als EUA imposar sancions a la UE per valor d’uns 6.900 milions d’euros. La resolució tanca una antiga disputa entre les dues parts per les ajudes públiques europees a Airbus.

Un conflicte que pot acabar perjudicant productors de vi i oli catalans i d’altres països europeus, en una mostra més de com la globalització sovint ens pot tocar de ben a prop quan tothom menys ho espera. La notícia, per sorprenent, va caure com un gerro d’aigua freda ahir entre molts productors del país, que ara esperen veure les solucions, necessàries, que s’haurien de trobar des de la Unió Europea, amb el suport de la Generalitat i el govern espanyol. En tot cas, queda un segon assalt, ja que l’OMC té pendent decidir, a la primavera, sobre les presumptes ajudes públiques que els EUA haurien donat, també, durant anys a Boeing.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia