Editorial

Models policials a millorar

El judici de l’1-O ja va mostrar al món que el model policial català i l’espanyol eren molt distants. Un element clau des de les manifestacions del 15-M, la introducció de l’àrea de mediació en la policia catalana, no va ser no ja no compartida sinó ni tan sols entesa pels seus companys de la Policía Nacional o la Guàrdia Civil. I aquests dies, aquesta evidència ha tornat a quedar palesa amb l’ús de les bales de goma, prohibides al Principat, però també, i sobretot, amb la reacció dels comandaments davant d’algunes de les imatges de mala praxi que s’han vist. Més enllà de recordar a la població que la policia s’ha vist atacada de forma virulenta i que ha hagut de fer moltes hores de més, els comandaments dels Mossos han demanat perdó per les actuacions no reglamentàries i han obert una investigació específica per a quinze d’elles. A l’altra banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Maslaska, assegurava ahir mateix que no hi havia res a revisar. El ministre defensava això tot i haver vist cops de porra al cap, tot i que hi ha quatre persones que han perdut un ull per pilotes de goma o que alguns dels agents s’han retratat al costat de banderes franquistes, per exemple. A banda d’avançar que els policies, com va passar amb els de l’1-O, serien condecorats.

Tot el que ha succeït fa pensar que cal que els models policials, sobretot pel que fa a seguretat pública, han de millorar. En el cas espanyol, i més enllà de demanar-los que segueixin les normatives catalanes, cal avançar cap a una policia molt més moderna, molt més europea. Però en el cas català, i més enllà d’aclarir responsabilitats de tot tipus quan n’hi hagi, aquesta seria una bona ocasió per debatre, sense apriorismes, com millorar els operatius policials d’aquesta mena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia