Editorial

Escòcia vol tornar a votar

El referèndum sobre el ‘Brexit’ del juny del 2016 ha capgirat la política britànica. Un dels punts clau és Escòcia, on els independentistes en el govern argumenten que fer efectiu el ‘Brexit’ suposaria anar contra els interessos escocesos, ja que una gran majoria d’aquests van votar a favor de quedar-se a la Unió Europea. Les noves eleccions al Parlament de Westminster, justament pel ‘Brexit’, han donat l’oportunitat als independentistes escocesos de fer una crida a un nou referèndum, tot i que no hagin passat encara ni sis anys des del primer, guanyat amb claredat per l’unionisme. La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va deixar clar dissabte a Edimburg que l’SNP i el seu govern volen convocar de nou els escocesos a votar la independència, i una victòria contundent en les generals britàniques del 12 de desembre seria un argument imbatible perquè Londres cedís i autoritzés la nova consulta. “No es pot menystenir la voluntat de la gent”, va dir.

I tot i que el govern britànic no és l’espanyol –a Londres no fa por acceptar el repte que una part del país pugui votar la seva autodeterminació–, el primer ministre, Boris Johnson, ja ha anunciat que no vol autoritzar el govern escocès a organitzar un nou referèndum. Pel que fa als laboristes, la imprecisió és a l’ordre del dia, i mentre que el seu líder, Jeremy Corbyn, s’hi ha mostrat en contra, altres dirigents s’hi han definit a favor. La campanya electoral en marxa condiciona, evidentment, tot el debat, però no deixa de ser sorprenent com una mateixa qüestió s’afronta a Londres o a Madrid. On en un lloc s’aplica la democràcia, en un altre es menysprea fins i tot el vot dels catalans, com va fer Pedro Sánchez aquest divendres. Aquí sí que es pot menystenir la voluntat de la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia