Editorial

La Xina, de nou en el punt de mira

L’any 2003 les autoritats xineses van amagar informació sobre una epidèmia provocada per un virus, el de la SARS, que s’estenia com la pólvora per tot el país. Com ha passat sovint amb els règims totalitaris, van preferir tapar-ho tot abans que reconèixer obertament la veritat i començar a aplicar-hi solucions, més quan, en un món globalitzat com l’actual, es fa del tot necessari actuar ràpidament per evitar que una epidèmia s’estengui ràpidament arreu del món. En aquell moment, la Xina va trigar mesos a reconèixer l’abast dels contagis, fins que ja no va ser possible evitar-ho pels milers de contagis i víctimes que sorgien al país i arreu del món. L’episodi es va tancar amb més de vuit mil casos i 916 defuncions, després que l’Organització Mundial de la Salut actués de manera contundent i les autoritats xineses decidissin no amagar més informació.

La Xina viu de nou aquests dies una situació similar amb l’aparició d’un virus similar a la SARS, l’origen del qual s’ha situat a la ciutat de Wuhan, al centre del país. En aquesta ocasió, la reacció de les autoritats xineses ha semblat contundent, amb dures advertències per als governs locals que amaguin informació i amb restriccions de moviments que afecten ara mateix 40 milions de persones. Les mesures s’han decretat, a més, coincidint amb el cap d’any xinès, quan milions de persones es mouen arreu de la Xina per trobar-se amb les seves famílies, una dificultat afegida. El fet que l’OMS no hagi decretat tampoc l’alerta mundial fa pensar que confia en com el govern xinès està afrontant la malaltia, però les sospites que no s’ha actuat de manera prou diligent seran difícils que s’esvaeixin, vistos els antecedents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia