Editorial

La tria del govern Sánchez

El govern de Pedro Sánchez manté intacta la seva estratègia conservadora davant la crisi del coronavirus, mantenint les mesures de confinament parcial decretades amb l’estat d’alarma i rebutjant una vegada més l’alternativa del confinament total, defensada pel govern català des de l’inici de la crisi i des de diumenge per altres tres comunitats autònomes. Una decisió greu, que segons els càlculs científics elaborats des del Departament de Salut i exposats pel president Quim Torra ahir al Parlament, retardarà la contenció del virus, posarà en risc més vides i allunyarà fins a últims de juny el final de les restriccions.

No hi ha unanimitat científica en el càlcul de les mesures de confinament imprescindibles per frenar l’expansió del virus, arribar al pic de contagis i posar fi a les restriccions en el menor temps i amb el menor nombre de baixes possible. Però resulta obstinat menystenir l’experiència del que han fet altres països, on l’aïllament dels focus d’infecció ha frenat l’afectació en altres territoris. I és temerari no aprendre de l’error de trigar tant a limitar el moviment dels ciutadans, tenint en compte que això ja situa Espanya per sobre de la Xina en nombre de morts i d’Itàlia en la intensitat i extensió del contagi.

La qüestió de fons és tan crua com uns vasos comunicants amb els contagis i les morts en un extrem i les conseqüències en l’economia en l’altre. A més confinament, menys contagis i morts, però més seqüeles negatives a l’economia, i viceversa. El dilema no és científic, és polític. L’aposta del govern Torra és cristal·lina. La de Sánchez, en canvi, imposa una tria que té un cost addicional inassumible en vides i salut dels ciutadans, però en comptes d’admetre-ho es refugia en el ‘todos a una’ per socialitzar-ne la responsabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia