Editorial

Un pla de risc sense concessions

L’Estat espanyol ja té pla de desconfinament; però, com ha passat des de l’inici de la crisi, i malgrat les bones paraules d’ahir del president Sánchez, aquest es portarà a terme sota la direcció única i centralitzada del govern espanyol, que, de nou, no permet que la gestió de la sortida de la crisi es faci des dels governs més propers a la gent. És la culminació de la desconfiança perpètua vers executius com ara el català, que ha estat a l’ordre del dia des del minut u de la lluita contra la pandèmia. Una desconfiança que ha inclòs també, sovint, el menysteniment, malgrat que, al final, el govern espanyol hagi acabat assumint, sense reconèixer-ho, la majoria de les propostes fetes des de Catalunya. El cas de la implantació d’horaris en les sortides dels menors, que ahir ja va insinuar Sánchez, és una d’aquestes, com ho serà, segurament, la possibilitat que el desescalament es faci per territoris més petits que les províncies, com també ja es va mig acceptar. Tot, és clar, sota el control de Madrid.

En tot cas, el pla presentat per Sánchez suposa una evident acceleració en la sortida del confinament que s’haurà de veure si no comporta massa riscos. Amb el dubte, també, de si se sabrà fer marxa enrere després que s’hagi optat, de nou, per prioritzar l’economia abans que la salut dels ciutadans. Que el desconfinament es faci de manera asimètrica per territoris és un fet positiu, i encara més en un estat tan divers geogràficament com l’espanyol i un cop vist, també, que l’afectació de la pandèmia ha estat molt variable. Queda finalment la incògnita de per què, a diferència d’altres estats, com ara el francès, no s’ha anunciat la realització de tests massius per saber l’abast real de la pandèmia. Un fet que tant de bo no porti a un rebrot durant les pròximes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia