Editorial

El manifest de la justícia

La totalitat de les forces sobiranistes i independentistes del Congrés van fer seu ahir el clam d’Amnistia Internacional, en què reclamava a la fiscalia, l’advocacia de l’Estat i el poder legislatiu de l’Estat espanyol la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i la revisió del tipus penal de sedició, per corregir i evitar “restriccions desproporcionades” dels drets de reunió i a la llibertat d’expressió com les que imposa la sentència del Suprem per sobre del que proclama el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i el Conveni Europeu de Drets Humans.

El manifest polític, signat per ERC, JxCat, CUP, BNG, PNB, Bloc, EH Bildu, Més País i Podem, implica alguns dels principals aliats parlamentaris de Pedro Sánchez inclòs el seu soci en el govern de coalició, i li recorden que aquesta és una qüestió central de la legislatura, que no admet ni l’immobilisme demostrat fins ara ni el discurs cínic del ministre de Justícia, aquesta setmana al Congrés, assegurant que tenir les claus de les presons no li donava dret a obrir-les.

El govern espanyol, efectivament, no pot passar per sobre de l’estat de dret, però pot propiciar un escenari i una inèrcia molt diferents a les actuals actuant en diferents àmbits. Pot orientar el criteri de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat respecte al recurs d’empara que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van interposar davant el Tribunal Constitucional; pot impulsar una modificació del Codi Penal que resti fonament a la interpretació restrictiva del Suprem, pot agilitzar la desescalada penitenciària per facilitar els permisos als presos en situació de semillibertat. Hi ha moltes maneres de demostrar voluntat política, i reactivar la mesa de diàleg amb el govern català per tractar aquestes i altres qüestions probablement seria el primer pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia