Editorial

Inoperància d’estat

La crisi sanitària ha provocat una brusca frenada de la roda econòmica i això ha generat urgències de liquiditat en empreses, treballadors, autònoms i ciutadans en general. El govern espanyol va assumir el comandament únic de l’emergència amb un missatge grandiloqüent quant a la mobilització de recursos per evitar carregar el pes de la crisi als ciutadans i les empreses, però els fets desmenteixen els discursos, els diners no arriben o fan tard i això són factures impagades, treballadors acomiadats, empreses que tanquen, lloguers que no es poden pagar i famílies que pateixen.

El govern de la Generalitat ha posat en marxa diverses mesures extraordinàries d’ajut a les famílies, a les empreses, a la cultura, a l’habitatge, però fa curt perquè no té ni els diners ni les eines per aconseguir-los, que són exclusiva de l’Estat. Òbviament, el dèficit fiscal abusiu amb l’Estat i el deute de 9.000 milions que el govern espanyol continua sense pagar llasten enormement la seva capacitat de resposta, però Madrid encara posa més pals a les rodes amb el límit de dèficit i el bloqueig al mercat del diner. I dels 16.000 milions anunciats per a les autonomies encara no se’n sap res.

El govern de Pedro Sánchez assenyala Europa, que segur que tindrà un paper clau en la “reconstrucció” i que està fent passos per assumir-lo, però els temps de resposta de la UE són llargs i les necessitats, immediates. El govern espanyol és qui té la responsabilitat i no està responent ni deixa respondre a les administracions properes als ciutadans; per exemple, impedint als ajuntaments utilitzar els seus superàvits per gestionar l’excepcionalitat. Hauria d’estar injectant liquiditat al sistema, però està encallat en el desgavell dels ERTO i l’arrencada de la renda mínima i els diners no arriben.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia