Editorial

La salut i la llibertat

La pandèmia de Covid-19 continua provocant patiment en forma de mort, malaltia, precarització econòmica i estrès sanitari, però també per la pèrdua de drets i llibertats que estan comportant des de fa mesos les mesures restrictives per combatre la propagació del virus. El tancament de l’oci nocturn, la limitació horària de la restauració i la prohibició de fumar en espais oberts, que van entrar en vigor ahir a Catalunya, en són els últims exemples. El debat de fons és recurrent i ja l’hem viscut en aquesta crisi o anys enrere, arran de l’atac terrorista contra les torres bessones de Nova York. En aquell cas, la seguretat era el bé a preservar i ara ho és la salut, però en tots dos casos els drets i les llibertats individuals n’han sortit perdent. No es pot negar la pandèmia, ni el mal que està fent, i és obvi que cal enfrontar-s’hi amb mesures extraordinàries, però també és un fet constatat que el poder té tendència a imposar-se utilitzant tots els mitjans, lícits o il·lícits, i contextos favorables com l’actual li aplanen el camí.

Es tracta d’un equilibri difícil i delicat, que qualsevol societat democràtica ha de preservar a tota costa, tant amb els mecanismes de vigilància del mateix estat, com amb l’activisme de la societat civil. Per tant, és no només legítima, sinó necessària l’actitud proactiva dels ciutadans, exigint als governs la idoneïtat i proporcionalitat de les mesures, defensant els límits materials i temporals d’aquesta laminació de drets i llibertats, i vigilant el seu total restabliment, perquè aquests objectius, igual que les mesures sanitàries, tenen a veure amb l’interès general. Justament per això cal desemmascarar el negacionisme irracional i irresponsable que practiquen alguns grups, ja siguin d’ultradreta, antivacunes, conspiracionistes o antisistema, que alimenten manifestacions com la de fa dos dies a Madrid contra l’ús de la mascareta, utilitzant barroerament el paraigua de la defensa dels drets i llibertats dels ciutadans. Els seus objectius no tenen res a veure amb l’interès general i, a més, posen en risc la salut pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia