Editorial

Justícia segrestada

La interlocutòria de la jutgessa de vigilància penitenciària 5 de Catalunya avalant la concessió del tercer grau penitenciari als presos polítics catalans, però alhora mantenint la suspensió d’aquest tercer grau fins que s’hi pronunciï –algun dia– el Tribunal Suprem il·lustra a la perfecció fins a quin punt la justícia a l’Estat espanyol està literalment segrestada pels interessos polítics d’estat, inoculats a través dels alts tribunals (Suprem, Audiencia, Constitucional i CGPJ) i la fiscalia. Els tribunals de primera instància s’han pronunciat a favor dels presos, tant en el cas dels permisos en segon grau concedits a l’empara de l’article 100.2 del reglament penitenciari, com en la concessió del tercer grau, i en cada resolució els jutges han tombat sense contemplacions els arguments de la fiscalia, qualificant-los en aquest últim cas d’“esbiaixats”, “propis d’un sistema antiquat de l’Estat anterior al segle XX” i “molt anterior” a la Constitució i a la legislació penitenciària i dirigits al càstig exemplar.

Els presos polítics tenen a favor la normativa penitenciària, la llei i els drets que els reconeix la Constitució, com ara tenir les seves idees polítiques, poder-les expressar o considerar injusta la seva condemna, i això és el que ha prevalgut en les decisions de la justícia de base. Però tenen en contra l’Estat i la cúpula judicial, que utilitza tribunals i sentències com a armes polítiques amb una evident intenció de venjança contra qui va gosar amenaçar l’‘statu quo’ i d’escarment a qualsevol altre que tingués intencions similars. El Suprem va evitar la imatge d’acarnissament, refusant d’aplicar restriccions penitenciàries als líders independentistes, però mou els fils per fer valer el seu criteri. Per això els presos polítics no són presos comuns i, per recuperar la seva llibertat, no poden confiar en la justícia, ni en l’estat de dret espanyols, sinó en les europees o en l’amnistia, que és l’única via política per reconèixer i afrontar el conflicte polític que es manté entre Catalunya i l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia