Editorial

Vergonyes de l’Estat

Les més altes instàncies del poder judicial espanyol, La Moncloa i La Zarzuela, ens han obsequiat amb un autèntic joc dels despropòsits, arran de l’absència de Felip VI en l’acte de lliurament de despatxos als nous jutges sortits de l’escola judicial que es va fer ahir a Barcelona. Un autèntic desastre protagonitzat per tots els implicats, que ens mostra fins a quin punt grinyolen les estructures de l’Estat. Que el rei vingui o no vingui a Catalunya a saludar una nova promoció de jutges no fa ni fred ni calor als catalans. De fet, una majoria no el troba a faltar. I molt menys encara després del discurs del 3 d’octubre del 2017, en què va avalar la violència contra els catalans que volen exercir el dret a l’autodeterminació, representats en una majoria parlamentària. Ara bé, per molt que l’absència reial generi indiferència, no es pot ser indiferent ni a les causes esgrimides pel govern espanyol per suposadament “protegir” la corona ni a la reacció que ha provocat en el Consell General del Poder Judicial i en les files de la dreta.

L’argument bàsic del govern de Pedro Sánchez per justificar la reial absència és, com a mínim, pervers. Perquè, al·legant raons de seguretat, el que fa és alimentar la falsa idea de Catalunya com a territori on és difícil controlar la violència. Per la seva banda, els organitzadors de l’acte menystenen impúdicament les institucions catalanes –ni tan sols hi conviden la consellera de Justícia– i usen la figura del rei en la guerra oberta que, de bracet de la dreta, mantenen amb l’executiu autoanomenat més progressista des del restabliment de la democràcia. Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, fa dos anys que té el mandat caducat, però tant se val. Apuja el to de la bel·ligerància i s’atreveix a insinuar que l’absència del rei és gairebé inconstitucional, quan diu que la seva presència en aquest esdeveniment no és merament protocol·lària. Doncs què és, si no? I el monarca torna a posar més llenya al foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia