Editorial

El suport d’ERC al PGE de Sánchez

El suport al pressupost de Pedro Sánchez (PGE) és un pas més en l’estratègia d’ERC per deixar enrere la confrontació amb l’Estat i abraçar el diàleg i la negociació. No és, doncs, una aposta del govern català per un diàleg entre governs que faciliti trobar una resolució al conflicte polític existent entre Catalunya i l’Estat espanyol; és l’aposta d’un dels dos partits del govern per l’estabilitat a Espanya i per aprofundir en el diàleg iniciat arran del suport a la investidura del líder del PSOE com a president del govern espanyol. Una aposta decidida dels republicans que té els seus rèdits però que té sobretot els seus riscos, perquè el pacte per investir Pedro Sánchez es va basar en la creació d’una mesa de diàleg entre governs per parlar de l’amnistia dels presos polítics i el referèndum d’autodeterminació de Catalunya com a principals exponents del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. I, un any després, es constata que la mesa s’ha reunit un únic cop per constituir-se i cal reconèixer sense embuts que els resultats han estat nuls.

El pacte que ERC ha negociat amb el govern espanyol, si es compleix, serà positiu fonamentalment per a l’autonomia financera i la capacitat de gestió de la Generalitat i pel compromís que aquest PGE suposarà una despesa a Catalunya de 2.339 milions, quantitat que per primer cop en anys se situa al nivell de l’aportació catalana al PIB espanyol, encara que no projecta corregir ni una mica el dèficit d’inversió acumulat en l’última dècada. Això a banda, que Madrid aixequi el sobrecontrol de les finances catalanes o pagui el deute pendent de les beques no es cap conquesta, sinó assolir la normalitat autonòmica; d’altra banda, l’experiència obliga a posar en quarantena qualsevol compromís pressupostari del govern espanyol amb Catalunya. En tot cas, ERC ha passat de no investir Sánchez el 2018 a investir-lo el 2019 i aprovar-li el pressupost el 2020; un canvi d’estratègia que pot ser bo en termes de partit, però caldrà esperar per saber si serà bo en termes de país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia