Editorial

Trump i el futur dels Estats Units

El president nord-americà Donald Trump va protagonitzar dijous a la nit un intent desesperat per recuperar la credibilitat perduda arran de l’assalt al Capitoli del dia abans i, sobretot, per intentar defugir el clam que, des del mateix dia de la insurrecció dels seus partidaris, demana que sigui rellevant del càrrec com a responsable d’haver promogut l’intent d’impedir la proclamació de Joe Biden. Un Trump acorralat, víctima dels seus propis errors i d’una deriva política descontrolada després de la derrota electoral del novembre, que cerca, a la desesperada, salvar els últims dies d’una presidència que passarà a la història per haver dividit el país, haver promogut i aixecat un perillós moviment d’extrema dreta, haver difós múltiples mentides i notícies falses, i haver intentat desacreditar les sòlides estructures de la democràcia nord-americana.

De tot plegat en sortirà molt tocat el partit republicà, que fins fa poc li ha donat un suport incondicional però que s’ha vist superat les darreres setmanes per un dirigent que, literalment, sembla haver perdut el nord tot i les altes responsabilitats que té al seu càrrec. Una deriva que ha portat el partit a perdre el control de les dues cambres, el Congrés i el Senat, ara en mans dels demòcrates almenys fins d’aquí a dos anys, la qual cosa pot facilitar la tasca del nou president Joe Biden. Els republicans hauran de fer acte de contrició per aquests últims quatre anys i esperar, a més, que el Trump a qui tant han venerat i que ara detesten no els continuï entorpint el camí, entestat com sembla que ho està a presentar-se a les eleccions del 2024.

Cal esperar, en tot cas, que la justícia faci el seu camí, que porti a judici els responsables de l’atac de dimecres, que Trump respongui dels seus actes i que el país comenci a girar full d’una presidència trasbalsadora. No serà fàcil, perquè el pòsit deixat pel president sortint en la dividida societat nord-americana és molt important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia