Editorial

El 30-M, unes eleccions segures

L’excepcionalitat provocada per la pandèmia de Covid-19 i la insuficient previsió del govern davant d’aquesta situació per garantir unes eleccions segures i universals han acabat imposant l’ajornament les eleccions al Parlament inicialment previstes per al 14-F. És una decisió fora de la llei, però tot i així legítima i viable, perquè protegeix l’objectiu de celebrar les eleccions sense que l’epidèmia amenaci la seguretat dels ciutadans ni comprometi el seu dret al vot, i perquè tots els partits han arribat al consens que calia fer aquest pas singular encara que no estigués previst per “la llei”. El PSC ha rectificat a última hora el seu negacionisme per no posar-se en evidència, però va quedar sol oposant-se a l’ajornament i ara queda sol, amb Vox, amenaçant d’impugnar la nova data dels comicis, el 30 de maig, proposada pel govern i acceptada per la resta de partits. La coartada de Miquel Iceta torna a ser “la llei”, però la realitat tossuda és que la pandèmia continuarà entre nosaltres, amb soques velles i noves, restriccions tant o més dures i amb un grau de vacunació encara insuficient, que demana un marge de temps per pacificar la crisi sanitària i, un cop més, garantir l’objectiu de protegir la seguretat i legitimitat de les eleccions.

Es guanyen dos mesos i mig i seria bo que el govern no hagués de perdre ni un dia en una judicialització de les eleccions tacticista, absurda i aliena a l’interès dels ciutadans. Cal que dediquin aquest temps i tots els esforços a fer la feina que no s’ha fet fins ara, a assegurar-se que a finals de maig tots els col·lectius vulnerables estiguin vacunats, que la immunitat arribi a un percentatge significatiu de la població, inclosos els membres de les meses electorals; que es promoguin les modificacions de la llei electoral necessàries per fer possible un allargament de la jornada electoral, l’establiment de franges horàries, l’habilitació d’urnes mòbils i tota mesura que ajudi a garantir que el 30-M es pugui votar salvaguardant el dret de tots els ciutadans a fer-ho, malgrat el context d’excepcionalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia