Editorial

Democràcia segrestada

Un dels trets fonamentals de la democràcia és la separació de poders i que cadascun, legislatiu, executiu i judicial, faci la seva feina dins el seu àmbit. Per això és del tot anormal que a Catalunya els jutges portin almenys tres anys prenent o condicionant decisions que corresponen únicament al Parlament o al govern. Ho han fet impedint la investidura del president Puigdemont i dels candidats Jordi Sànchez i Jordi Turull, anul·lant declaracions del Parlament, condicionant debats amb amenaces als diputats i la mesa i inhabilitant el president Torra. I ahir ho van tornar a fer, d’una banda, condemnant el conseller d’Exteriors –i de l’organització electoral– per participar en l’1-O i imposant de facto que les eleccions se celebrin el 14-F, malgrat que el govern, tot el Parlament i el criteri científic coincideixen que caldria ajornar-les perquè es puguin celebrar amb més seguretat sanitària i garantint en major mesura el dret a vot dels ciutadans.

S’ha de dir alt i clar que és una decisió temerària pel risc de provocar més contagi, més mort i més col·lapse sanitari en ple pic de la tercera onada de la pandèmia. S’ha de dir que és manifestament injusta per a centenars de milers de ciutadans que no podran votar o tindran por de fer-ho. I s’ha de dir també que és antidemocràtica, perquè és una decisió política que no correspon als jutges, sinó als representants dels ciutadans. Imposar el 14-F com a data de les eleccions no és defensar el dret a vot i encara menys la democràcia, perquè –recordem-ho– les legislatures són de quatre anys i aquesta no s’acaba fins al 21 de desembre del 2021. El problema tampoc és el decret de suspensió temporal, que ha estat guiat pel gabinet jurídic de la Generalitat, avalat per altres juristes i que és igual al que es va utilitzar al País Basc i a Galícia sense entrebancs. El problema és aquest estat d’excepció en què els jutges tenen segrestada la política catalana, subvertint la democràcia, simplement perquè els vots dels ciutadans donen la majoria parlamentària i el govern als partits independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia