Editorial

Defensar la llibertat d’expressió

El govern espanyol ha anunciat la seva intenció de revisar els delictes que limiten la llibertat d’expressió i no és pas una mala notícia, per bé que caldrà comprovar quan es materialitza aquesta intenció i en quin grau per poder valorar-la. La prevenció és obligada per diversos motius. El primer, perquè estem en campanya electoral i els polítics són els primers a desmentir el que es diu en campanya; només cal recordar la famosa “derogació” de la “llei mordassa”, que no només no s’ha produït mai, sinó que la llei ha estat ampliada a l’àmbit digital. El segon, perquè sona oportunista aquest anunci enmig del compte enrere de l’empresonament del raper Pablo Hasél per haver criticat el rei emèrit Joan Carles I, que a més ha motivat un pronunciament del Tribunal Europeu de Drets Humans recordant a Espanya que no protegeix prou la llibertat d’expressió. I el tercer, perquè en aquest context d’acció-reacció no queda clar fins a quin punt La Moncloa té la convicció que cal fer un cop de timó decidit en aquesta direcció per enfortir la democràcia.

El fet és que Hasél no és un cas únic; també han estat condemnats Strawberry, Def con Dos, els membres de La Insurgencia i el també raper Valtònyc, que ja seria a la presó si no hagués optat per exiliar-se a Bèlgica. De fet, Espanya és l’estat amb més artistes empresonats el 2019 (14) davant d’Iran o Turquia, segons Freemuse, organització que defensa el dret a la lliure expressió artística. I als artistes hi podríem afegir tuitaires, titellaires o activistes, també condemnats per delictes com ara injúries a la corona, a les institucions de l’Estat, contra el sentiment religiós o d’enaltiment del terrorisme, que són els que el govern afirma voler revisar. Caldrà esperar a veure el recorregut d’aquesta revisió i després encara caldrà comprovar la interpretació i aplicació que en facin fiscals i jutges, perquè el fons de la qüestió no és tant la lletra petita de la llei com la poca cultura democràtica de les estructures de l’Estat espanyol i el seu pobre bagatge en la protecció dels drets fonamentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia