Editorial

Un judici sense respostes

El judici dels atemptats gihadistes del 17 i el 18 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, que van deixar 16 víctimes mortals, ha quedat vist per a sentència sense que s’hagin resolt algunes de les incògnites principals que envolten aquell tràgic incident i, el que és pitjor, sense que s’hagi esvaït la sospita que no s’ha fet prou des dels estaments oficials perquè s’investigui a fons i es conegui tota la veritat. Els tres acusats s’enfronten a penes de 41, 36 i 8 anys de presó per delictes com ara integració en organització terrorista, tinença i fabricació d’explosius o conspiració per un delicte continuat d’estralls, però, més enllà d’acreditar el seu grau d’implicació o participació en l’atemptat i d’unes condemnes més que probables, el judici no permetrà tancar el cas, ni girar full als centenars de víctimes físiques i psicològiques d’aquells fets i al conjunt dels ciutadans d’aquest país.

Les ombres que hi havia sobre els atemptats no s’han dissipat en absolut, molt especialment en tot el que fa referència a l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty; des de l’autenticitat de la seva pròpia mort en l’explosió de la casa d’Alcanar i la seva vinculació amb els serveis secrets espanyols (el CNI) fins a la sospita que les autoritats espanyoles poguessin estar al corrent dels seus plans com a líder de la cèl·lula per atemptar a Barcelona i Cambrils. Tampoc han contribuït a arribar al fons o, com a mínim, a transmetre una sensació de transparència l’actitud passiva de la fiscalia, ni la posició obstruccionista del titular de la sala de l’Audiencia Nacional que ha jutjat el cas, Félix Alfonso Guevara, denegant una darrere l’altra les peticions dels advocats de les víctimes o, per exemple, descartant el testimoni de l’exinspector Luis Villarejo, segons el qual “l’Estat ho sabia”. El judici dels atemptats del 17-A va començar amb expectatives poc ambicioses i, tres mesos després, res no ha evitat que es tanqui en fals i amb una evident sensació de decepció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia