Editorial

Esquerdes a La Moncloa

L’empresonament del raper Pablo Hasél i la resposta a les protestes que s’estan produint al carrer estan posant a prova la consistència del govern espanyol de coalició. És, fins avui, la prova de resistència més dura per la qual ha passat –està passant– la relació entre el PSOE i Podem, socis a La Moncloa. El xoc per despenalitzar els delictes d’opinió estava anunciat de fa dies, quan Podem va demanar reformes i el socialistes van respondre amb allargues, però l’enfrontament s’ha aguditzat arran de la interpretació que fan uns i altres de les manifestacions i els incidents al carrer. Sánchez repeteix com un mantra que Espanya és una democràcia plena i posa l’èmfasi a condemnar la violència, mentre que els de Pablo Iglesias posen el focus del problema en els dèficits democràtics de l’Estat, en la injustícia de la presó i en la defensa de la llibertat d’expressió. El xoc és alimentat, a més, per la reacció virulenta de la dreta espanyola amb el potent altaveu del seu aparell mediàtic i, des d’un altre flanc, per la vella guàrdia del socialisme, a la qual el lila de Podem li provoca al·lèrgia.

No és la primera fricció de la coalició ni probablement serà l’última atès que la recent aprovació dels pressupostos de l’Estat fa preveure una legislatura més o menys convulsa, però llarga. L’anunciada reforma de les pensions, si finalment es tramita, es presenta com la gran prova de consistència de l’acord. En tot cas, és evident que des de dins l’executiu Podem ha posat sobre la taula qüestions com ara la situació dels presos polítics catalans, la proposta de reforma del codi penal, els indults, la vigència de la monarquia, la necessitat d’investigar la corrupció de l’emèrit o, ara mateix, la despenalització dels delictes d’opinió. Té un valor indiscutible que aquests temes estiguin damunt la taula del consell de ministres i en l’agenda informativa, però també és cert que, fins ara, les qüestions que en podríem dir d’estat no s’han traduït en fets concrets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia