Editorial

Una victòria de la justícia

La sentència absolutòria per als cinc membres de la Sindicatura Electoral del referèndum de l’1-O és una victòria de la justícia i l’estat de dret, en la mesura que posa els fets i el dret a la presumpció d’innocència al davant del relat sense proves del fiscal i del fort corrent impulsat des de les més altres instàncies de l’Estat, inclòs el poder judicial, per aplicar el dret penal de l’enemic en les causes que orbiten al voltant del procés sobiranista de Catalunya i particularment al voltant de l’1-O. No és una victòria única, perquè se suma a les absolucions del major Trapero i la cúpula d’Interior (ferma) o de l’alcaldessa de Roses (recorreguda en contra), però és excepcional en el context d’un setge a l’independentisme orquestrat per l’Estat després del referèndum de l’1-O del 2017 i liderat en l’àmbit judicial des de la fiscalia i el Tribunal Suprem.

Cal celebrar, en aquest sentit, la decisió del jutjat penal 11 de Barcelona d’absoldre Jordi Matas, Marta Alsina, Tània Verge, Josep Pagès i Marc Marsal dels delictes de desobediència i usurpació de funcions, pels quals la fiscalia els demanava dos anys i nou mesos de presó, a banda de les multes i inhabilitacions corresponents. Qualsevol altra decisió hauria suposat augmentar l’escàndol i el descrèdit de la justícia, atès que els síndics no van fer la feina que tenien encomanada per a l’1-O, ja que hi van renunciar expressament quan així els ho va requerir el Tribunal Constitucional, cosa que el mateix TC va reconèixer dos mesos després retirant-los les multes coercitives que els havia imposat. La condemna, sense judici, que ja han hagut de complir i de la qual ningú no els pot rescabalar és el calvari que han suposat aquest anys de procés judicial i d’angoixa amb l’amenaça d’unes penes de presó. I això obliga a tornar a subratllar i denunciar el paper i la responsabilitat de la fiscalia, que és la que va decidir judicialitzar aquest cas malgrat l’evident absència de delicte i la inconsistència de l’acusació, que ara el jutge ha certificat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia