Editorial

La crisi entre el Marroc i Espanya

L’entrada de milers d’immigrants, molts d’ells menors, aquesta setmana a l’enclavament espanyol de Ceuta, a la costa marroquina, és una crisi humanitària de primer ordre, desfermada sense miraments per la dictadura de Mohamed VI, que domina amb mà de ferro el país nord-africà i a qui no sembla importar-li gens ni mica el benestar d’una població històricament maltractada, empobrida i ara colpejada amb força per la pandèmia, que ha deixat a mínims el clau sector turístic local. Una crisi desfermada per posar contra les cordes Espanya, com tantes altres vegades ha passat abans, ara amb l’excusa de l’hospitalització a Logronyo del líder sahrauí Brahim Ghali. El Sàhara Occidental, doncs, com a teló de fons. Un conflicte sense resoldre des que Espanya va abandonar el territori l’any 1975 i on el Marroc, envalentit pel suport dels EUA de fa uns mesos, imposa la seva llei a despit de les resolucions de l’ONU, que ordena celebrar-hi un referèndum d’autodeterminació.

Del vessant espanyol, com és habitual també, la maniobra marroquina ha desfermat el nacionalisme més ranci, i només faltava la intervenció de l’exèrcit per inflamar l’esperit colonialista de partits, mitjans i tertulians sobre els drets històrics de les possessions espanyoles a la costa del Marroc. No s’ha arribat al nivell de paròdia de la “reconquesta” de l’illot de Perejil l’any 2002, però poc hi ha faltat. Tot plegat, amb un govern espanyol incapaç d’afrontar amb fermesa la qüestió del Sàhara ni tampoc de liderar, juntament amb la UE, la recerca d’una solució que posi fre a la constant pressió migratòria que arriba des del Marroc. Un govern que, de moment, només sembla aferrar-se al senzill recurs de les devolucions en calent.

En tot cas, cal no oblidar les víctimes de tot plegat, que són els milers de persones disposades a fer el que sigui per tenir una vida millor lluny d’un Marroc que, de moment, només els ofereix poc més que misèria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia