Editorial

La Xina i l’origen de la pandèmia

La decisió del president nord-americà, Joe Biden, de rellançar, la setmana passada , la investigació sobre l’origen del coronavirus SARS-CoV-2 ha reobert de nou les sospites sobre la Xina i com va actuar el règim autoritari de Pequin en els primers moments de l’emergència sanitària. El fet que ara s’hagi conegut que diferents treballadors del Laboratori de Virologia de Wuhan ja van estar malalts de Covid-19 tres mesos abans que la Xina comuniqués els primers casos de la malaltia, no fan res més que posar un nou tel sobre les confuses explicacions xineses que el SARS-CoV-2 té un origen animal i que l’epidèmia es va iniciar en un mercat de la populosa ciutat xinesa i no va sorgir de l’esmentat laboratori, com indiquen alguns indicis.

I és que, malgrat la investigació portada a terme, ara fa uns mesos, per experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els dubtes sobre l’origen de la pandèmia sempre s’han mantingut, sobretot després que la Xina no donés totes les facilitats del món a la delegació per investigar arreu i amb total llibertat. A tot plegat, cal afegir-hi les suspicàcies que la manca de transparència crònica del règim xinès fa aixecar arreu del món, agreujades per com es va actuar a l’inici de la malaltia, amagant-ne la gravetat i el perill que esdevingués una greu pandèmia, com així va ser.

Les acusacions contra la Xina no són noves. Ja les va fer fa uns mesos també Donald Trump, però la seva falta de credibilitat a causa de les seves mateixes mentides, van deixar-ho en res. Amb un nou inquilí a la Casa Blanca, els EUA tornen a posar la Xina en el punt de mira. I sí, cal que el règim xinès doni explicacions –tot i que Pequín difícilment acceptarà una responsabilitat que li faria perdre prestigi mundial–, però també és necessari que els EUA demostrin que no es tracta d’una ofensiva en la guerra freda que mantenen les dues primeres potències mundials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia