Editorial

Els contagis, l’atenció primària i el turisme

La cinquena onada de contagis per la Covid-19 amenaça de col·lapsar el sistema sanitari per la base. No són, de moment, els hospitals i les UCI els que estan patint més aquesta nova onada, que segueix en expansió, sinó els centres d’assistència primària (CAP), motiu pel qual Salut ha canviat el protocol a seguir a l’hora d’acudir a la xarxa pública de salut. L’alta transmissibilitat de la variant delta del virus ha resultat afavorida per la necessitat de socialitzar-nos després de molts mesos de restriccions i per la necessitat, també, de donar aire a l’economia, argument que té un pes molt important en la presa de decisions dels governs. L’allau de contagis, que s’ha disparat després de l’obertura de portes coincidint amb la revetlla de Sant Joan i el final de curs escolar, col·loca Catalunya en una situació pitjor que la que va provocar el confinament total, batent rècords pel que fa a nombre de contagis en un dia. Només gràcies les vacunes, a la protecció que donen les vacunes, la mortaldat és molt baixa i no s’ha produït el col·lapse hospitalari, però el risc de saturació de la xarxa d’atenció primària és evident, i no són descartables noves restriccions que se sumin a les que s’han decretat altra vegada per a l’oci nocturn.

El mapa de calor de la pandèmia a Europa tenyeix de vermell Catalunya i, de fet, tota la península Ibèrica, just en el moment en què el món turístic –un 12% del PIB català– engega la temporada. El sector es queixa que des de l’administració s’ha generat un alarmisme que el perjudica perquè els governs d’altres països, com és el cas flagrant de França, ho han aprofitat en benefici propi demanant als seus ciutadans que no vinguin a fer les vacances a Catalunya. La demagògia dels governants de França, Alemanya o el Regne Unit, emissors de turisme, és palmària, i probablement el govern català i l’espanyol han de millorar la comunicació respecte de la pandèmia, però les dades epidemiològiques no enganyen i requereixen resposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia