Editorial

El paper clau d’Òmnium

L’acte central de commemoració del 60 aniversari d’Òmnium Cultural, reunint per primer cop en un acte públic Carles Puigdemont i Oriol Junqueras –també Carme Forcadell i Anna Gabriel–, ha posat l’accent i el focus mediàtic en la vessant més política de l’entitat en aquest moment de la seva història, centrada a afavorir la unitat de l’independentisme i a defensar els drets civils i les llibertats dels catalans. També ha estat així durant els deu anys llargs d’esclat del sobiranisme a Catalunya, coliderant juntament amb l’ANC les mobilitzacions populars que van culminar en l’1-O, afrontant amb fermesa la repressió de l’Estat i l’empresonament del seu president, Jordi Cuixart, i fent bandera de l’amnistia per als presos i exiliats polítics i del dret a l’autodeterminació de Catalunya com a sortida al conflicte polític amb l’Estat.

Amb tot això, Òmnium no ha perdut ni un bri del seu esperit i objectius fundacionals, treballant per la promoció de la llengua i la cultura catalanes, així com per l’educació i la cohesió social. Uns valors recollits pels fundadors –Lluís Carulla, Joan Cendrós, Fèlix Millet, Joan Vallvé i Pau Riera– el 1961, en plena dictadura franquista, amb grans dificultats i fins i tot un període de clandestinitat entre 1963 i 1967, i continuats pels successius presidents, a través de multitud de campanyes per promoure el català a l’escola, als llibres, a la restauració, als mitjans de comunicació al llarg de l’últim quart del segle passat o la constitució de la Federació Llull, amb l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, com a ens multiplicador d’aquesta tasca a tots els territoris de parla catalana. Una feina ingent i valuosa per al país, com ho són les nits literàries de Santa Llúcia, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, la Llança de Sant Jordi, la Flama del Canigó i altres projectes culturals que, en absència d’un Estat propi i les seves estructures, han convertit Òmnium Cultural en un dels nervis de la identitat nacional catalana, alhora que una eina per esperonar els responsables polítics a defensar el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia