Editorial

La llei de memòria, coixa però necessària

La llei de memòria democràtica aprovada pel Consell de Ministres espanyol actualitza l’antiga llei de memòria històrica, en vigor des del 2007, i malgrat les seves mancances, és absolutament necessària. En primer lloc perquè significa un pas més en el reconeixement de les víctimes del franquisme i en la penalització de l’apologia del feixisme. Aquesta és la direcció correcta, sobretot perquè és la contrària que reclamen partits com ara el PP o Vox, obsessionats a oblidar el passat recent, totalment tancats a la possibilitat de cap reconeixement envers les víctimes i, encara avui, disposats a blanquejar la figura del dictador a costa de falsificar la història del cop d’estat militar que el 1936 va derrocar la República i va desencadenar la sagnant Guerra Civil. D’entrada, s’estableix el Dia del Record i Homenatge a totes les víctimes, que se celebrarà cada 31 d’octubre, i el Dia dels Exiliats, que es farà cada 8 de maig, dues dates marcades al calendari en un clar missatge als que sempre han qüestionat la conveniència de remoure el passat.

Més enllà dels aspectes simbòlics, la nova llei incorpora articles destinats a corregir les actuals mancances del marc legal. En aquest sentit es preveu un règim sancionador contra l’apologia, fins i tot la il·legalització de les organitzacions que l’emparin. També, la creació d’una fiscalia específica al Tribunal Suprem destinada a encarrilar les denúncies. El temor dels més crítics amb el nou text, però, és que l’existència de la llei d’amnistia continuï aportant una via d’impunitat per tal que les denúncies acabin com fins ara, en no res. Des de la perspectiva catalana, és igualment insuficient que no es reconegui la persecució lingüística exercida durant la dictadura i que tampoc es tinguin en compte compensacions econòmiques per als damnificats. I pel que fa a l’anul·lació de tots els processos judicials oberts per la repressió franquista, es tracta només de confirmar un camí que la justícia catalana ja va iniciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia