Editorial

Primer, els drets dels menors

Els drets dels menors marroquins que a mitjans de maig van travessar la frontera per la platja d’El Tarajal, a Ceuta, per entrar en territori espanyol i que ara el Ministeri de l’Interior ha començat a repatriar, estan per damunt, absolutament per damunt, de qualsevol negociació entre l’Estat espanyol i el Marroc per posar pegats a la crisi diplomàtica que es va originar després que el líder del Front Polisario, Brahim Gali, rebés assistència mèdica en un hospital de Saragossa. No hi hauria d’haver ni la més mínima sospita respecte que els menors puguin ser moneda de canvi d’una crisi política entre dos estats amb problemes de veïnatge. Però, lamentablement, la manera com s’ha intentat fer la repatriació gairebé en bloc de vuit-cents infants i adolescents n’aixeca, de sospites, i, en qualsevol cas, hi ha indicis que vulnera els drets dels menors i no s’ajusta a l’ordenament jurídic internacional. Així ho han denunciat una vintena d’ONG que treballen per preservar els drets de la infància en una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual denuncien que les repatriacions –de moment aturades per un jutjat de Ceuta– es van començar a fer de manera col·lectiva, sense avís previ i sense complir les garanties establertes legalment. La decisió del Ministeri de l’Interior, secundada públicament pel ministre Fernando Grande-Marlaska, encara que després hagi volgut matisar el discurs, també ha estat contestada per la fiscalia, el Defensor del Poble i, significativament, pel seu soci de govern, Unides Podem, que, amb aquesta nova discrepància, obre l’enèsima escletxa al si de l’executiu de Sánchez.

Les possibles repatriacions han de ser analitzades cas per cas i en la resolució sempre ha de prevaldre el dret de l’infant, allò que sigui millor per a ell. I cal no oblidar que el miler de nens i nenes marroquins que el maig van travessar la frontera ho van fer empesos per la propaganda d’un estat que els va usar per fer pressió al govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia