Editorial

El rei emèrit i la corona, a la picota

Les revelacions sobre el contingut de la comissió rogatòria que la fiscalia del Tribunal Suprem ha entregat a la justícia suïssa, que confirmen l’existència de proves que el rei Joan Carles I va cometre diversos delictes per reunir la seva fortuna, són un altre torpede a la línia de flotació de la corona a l’Estat espanyol. La fiscalia no només reconfirma que Joan Carles de Borbó va fer de la seva condició de monarca una plataforma per enriquir-se il·lícitament, incorrent almenys en els delictes de suborn, tràfic d’influències, blanqueig de diner negre i frau fiscal, sinó que també reconeix que l’actual rei, Felip VI, i les seves germanes van ser els principals beneficiaris del fruit d’aquestes activitats il·legals durant anys. La informació, doncs, posa clarament en evidència la irregular situació del rei emèrit, que fa més d’un any que està amagat als Emirats Àrabs. Però també, i a pesar dels tallafocs i les campanyes per rehabilitar la imatge de Felip VI, deixa molt tocada la credibilitat política i institucional de la monarquia, restaurada pel dictador Francisco Franco i utilitzada per a l’enriquiment de la família reial.

Les víctimes principals d’aquest cas són els ciutadans, que han estat enganyats i estafats, la imatge de l’Estat espanyol i la credibilitat de la seva democràcia. Per això és tan decebedor que la mateixa fiscalia reconegui la seva impotència per portar al rei emèrit al banc dels acusats davant la protecció que li atorguen la inviolabilitat constitucional, la interpretació que n’estan fent els jutges i la inoperància o falta de voluntat dels legisladors per revisar aquest privilegi. Tots ells són còmplices dels efectes col·laterals del cas i molt especialment el PSOE i el govern de Pedro Sánchez, que no només han col·laborat en l’escapada de l’emèrit, sinó que la setmana passada van tornar a fer pinya amb el PP i Vox per impedir –per quinzena vegada en dos anys– la creació d’una comissió d’investigació parlamentària per treure a la llum i avaluar l’activitat il·legítima de Joan Carles I.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia